Sztandar Solidarności Koksowni Przyjaźń S.A

Pierwszy sztandar Solidarności z Koksowni Przyjaźń wykonany został w 1990 r., gdy zakład nosił jeszcze nazwę Zakłady Koksownicze Przyjaźń. Ufundowali go członkowie związku, a wyhaftowała mieszkanka Nowej Huty. Związkowy symbol poświęcony został podczas uroczystej mszy świętej odprawionej w koksowni, a jego chrzestnymi zostali posłowie RP: Danuta Skorenko i mec. Leszek Piotrowski.

18 maja 2008 r. Solidarność z Koksowni Przyjaźń poświęciła swój nowy sztandar, już z aktualną nazwą zakładu. Uroczystemu nabożeństwu w Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Anielskiej w Dąbrowie Górniczej przewodniczył ówczesny prymas Polski, kardynał Józef Glemp. Sztandar, wyhaftowany przez siostry Boromeuszki z klasztoru w Piekarach Śląskich, swoim patronatem objęli: Bożena Borys-Szopa, była wiceprzewodnicząca Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność, podsekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego oraz Piotr Duda, szef Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności. Po mszy świętej stary sztandar złożony został w dąbrowskiej bazylice.

Październik 2017
« Wrz