Spór zbiorowy w Kompanii

Wszystkie organizacje związkowe działające w Kompanii Węglowej weszły z dniem 21 marca 2011r roku w spór zbiorowy z zarządem spółki.  Związkowcy domagają się podniesienia wskaźnika wynagrodzeń na 2011 rok o 10 procent.Trwające od wielu tygodni rozmowy nie przynoszą żadnych rezultatów i doszliśmy do wniosku, że nie ma już na co czekać – powiedział Jarosław Grzesik, szef Solidarności w Kompanii Węglowej.Rozpoczynając spór zbiorowy związkowcy dali zarządowi Kompanii czas na spełnienie ich żądań do 31 marca. – Jeżeli zarząd nie spełni naszych postulatów, to będziemy zmuszeni sięgnąć po kolejne instrumenty przewidziane przez ustawę o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. Wśród tych instrumentów są m.in. referendum strajkowe i strajk ostrzegawczy – dodaje Jarosław Grzesik.Związkowcy przekonują, że 10- procentowy wzrost wskaźnika wynagrodzeń nie jest żądaniem wygórowanym i Kompanię stać na spełnienie tego postulatu.

Lipiec 2022