Rehabilitacja generała niedopuszczalna

Włączanie generała Wojciecha Jaruzelskiego w główny nurt życia politycznego jest „niedopuszczalne” – podkreślają w stanowiska członkowie prezydium Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. W przededniu 40. rocznicy pacyfikacji protestów na Wybrzeżu i 29. rocznicy ogłoszenia stanu wojennego związkowcy przestrzegają przed próbami rehabilitowania generała Wojciecha Jaruzelskiego. W stanowisku przypominają, że to generał ponosi „polityczną, moralną, a być może i prawną odpowiedzialność” za wydarzenia z 1970 i 1981 roku. – Wciąż trwa proces, w którym generał Jaruzelski jest oskarżony o sprawstwo kierownicze masakry robotników. Z jego ust do tej pory nie padła prośba o wybaczenie – przypominają związkowcy.W stanowisku podkreślono też, że to na Wojciechu Jaruzelskim spoczywa główna odpowiedzialność za wprowadzenie w Polsce stanu wojennego i bezwzględne zwalczenie w latach 80. NSZZ Solidarność. – To on odpowiada za stłumienie nadziei na niepodległą Rzeczpospolitą, za dramaty setek tysięcy polskich rodzin i za zastój cywilizacyjny naszej Ojczyzny – podkreślają członkowie prezydium KK. .Człowiek z takim życiorysem nie powinien reprezentować Polski w jakiejkolwiek sprawie. Prób jego rehabilitowania nie usprawiedliwiają żadne bieżące interesy państwowe czy partyjne – głosi treść stanowiska.

Styczeń 2019
« Gru