Co z tym górnictwem?

W poniedziałek 28 lutego o godz. 12.00  w siedzibie Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności odbędzie się konferencja prasowa z udziałem przedstawicieli największych górniczych central związkowych.Głównymi tematami konferencji będą  przygotowania do ewentualnego debiutu giełdowego spółek węglowych, obecna sytuacja w górnictwie ze szczególnym uwzględnieniem sporu zbiorowego w Jastrzębskiej Spółce Węglowej  i trudnej sytuacji w Katowickim Holdingu Węglowym oraz dramatyczny stan bezpieczeństwa w kopalniach. Szefowie górniczych central związkowych przedstawią relacje z prac dwóch podzespołów powołanych w ramach Zespołu Trójstronnego ds. Bezpieczeństwa Socjalnego Górników, które zajmują się zmianami legislacyjnymi oraz przygotowaniem konsolidacji w sektorze węglowym. Zostanie też zaprezentowany plan ewentualnych działań protestacyjnych związanych ze złym zarządzaniem zarządzaniem spółkami węglowymi i trudną sytuacją branży.  W konferencji obok przedstawicieli górniczej Solidarności udział wezmą przedstawiciele ZZGwP, WZZ Sierpień 80 oraz ZZ Kadra.

Październik 2019
« Wrz