ZARZĄD NAJNOWSZYMI SKODAMI- A PRACOWNICY NA NÓŻKACH !!!

Zarząd Koksowni Przyjaźń Sp.z o.o.  mówi po raz kolejny pracownikom, że znów jest kryzys i trzeba oszczędzać i w ramach oszczędnosci podejmuje decyzję o likwidacji ,,wahadła” na Hutę Katowice. Z drugiej zaś strony nie jest już tajemnicą, że od poczatku 2012 roku bardzo znacznie wzrosła płaca naszego Zarzadu. Mimo ,, kryzysu”, co rusz  Zarząd wymieniaja  sobie samochody słuzbowe na coraz to nowsze modele, nie wspominając juz o milionach wydanych na rozbudowę szklanego gmachu dyrekcyjnego.  Szanowny Zarzadzie – Załoga Koksowni Przyjaźń i Spółek córek pyta sie dlaczego ten swiat jest taki niesprawiedliwy i jak jest kryzys do za kazdym razem dotyka tylko robotników, a was omija szerokim kołem  ????       Ponizej zamieszczam pismo do Prezesa Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. Pana Edwarda Szleka w którym to, NSZZ ,,Solidarność” kategorycznie domaga sie wycofania  z decyzji o likwidacji ,,wahadła”.

Prezes Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. Pan Edward Szlęk

Międzyzakładowa Organizacja Związkowa   NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń Sp.  z  o.o. w Dąbrowie Górniczej stanowczo protestuje przeciw jednostronnej decyzji Zarządu Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. dotyczącej przewozów pracowniczych i likwidacji tzw. ,,wahadła”.Przypominamy Panu Prezesowi, że w dniu 24 października 2007 roku ( załącznik Nr 27/07) związki zawodowe podpisały z Zarządem Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o.  Regulamin dotyczący funkcjonowania przewozów pracowniczych i ewentualne zmiany w tym Regulaminie powinny być uzgadniane i dokonywane przy udziale obydwu stron. Uważamy, że jednostronna decyzja Zarządu w sprawie likwidacji ,,wahadła” , jest nieprzemyślana  i nieodpowiedziana, ponieważ nasz  zakład pracy usytuowany jest z dala od komunikacji miejskiej, a ,,wahadło” dla wielu naszych pracowników jest jedynym środkiem transportu, którym dojeżdżają do przychodni przy Hucie Katowice na badania okresowe, kontrolne, rehabilitację, albo do lekarza rodzinnego.  Stanowisko NSZZ ,,Solidarność” w tej sprawie jest jednoznaczne – żądamy od Zarządu Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. natychmiastowej decyzji odwołującej likwidację tzw. ,,wahadła” i przystąpienia do rozmów ze związkami zawodowymi celem wypracowania rozwiązań, które uwzględnią również potrzeby pracownicze.

Grudzień 2017
« Lis