Trzy skargi na niekonstytucyjność ustawy emerytalnej!!

Wnioski do Trybunału Konstytucyjnego kwestionujące konstytucyjność wydłużenia i zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn do 67 roku życia złożone przez NSZZ Solidarność, OPZZ oraz Prawo i Sprawiedliwość będą rozpatrywane łącznie. Prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński w piśmie kierowanym do NSZZ Solidarność poinformował o dołączeniu wniosków grupy posłów PiS oraz OPZZ do wniosku naszego związku i podjął decyzję o wspólnym ich rozpatrywaniu z uwagi na „tożsamość sprawy”. TK nie wyznaczył jeszcze daty, posiedzenia w tej sprawie.

Solidarność złożyła skargę 29 sierpnia tego roku. Dokument zawiera trzy zarzuty. Pierwszy wskazujący jako niezgodne z Konstytucją samo zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn. Drugi dotyczy niekonstytucyjności zróżnicowanie warunków nabycia prawa do tzw. emerytur częściowych w zależności od płci, a trzeci dotyczy złamaniaprzyjętej w Polsce konwencji Międzynarodowej Organizacji Pracy w sprawie minimalnych norm zabezpieczenia społecznego.

W maju 2012 roku, mimo sprzeciwu NSZZ Solidarność i wielu innych organizacji społecznych, a także części ugurpowan politycznych, Sejm przyjął ustawę o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Ustawa zakłada stopniowe podwyższanie wieku uprawniającego do emerytury dla kolejnych grup ubezpieczonych i jego zrównanie dla kobiet urodzonych po dniu 30 września 1973 roku oraz mężczyzn urodzonych po dniu 30 września 1953 roku do poziomu 67 lat.

Grudzień 2017
« Lis