O płacy minimalnej z marszałek

Powstanie wspólny zespół ekspertów sejmowych i NSZZ „Solidarność”, który będzie zaangażowany w dalsze prace nad obywatelskim projektem ustawy o płacy minimalnej. Takie ustalenia zapadły dziś podczas spotkania przewodniczącego NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy z marszałek Sejmu Ewą Kopacz. Porozumieliśmy się w sprawie udziału przedstawicieli naszego związku w dalszych pracach nad projektem. Ustawa być może jeszcze w styczniu ponownie trafi pod obrady Sejmu – mówi Piotr Duda. Tematem rozmowy było też zaangażowanie ekspertów „Solidarności” w prace sejmowych komisji. – Tutaj też padło zapewnienie o otwartości na współpracę. W przypadku projektów wielu ustaw wiedza i doświadczenie naszych reprezentantów byłoby przydatne – dodaje szef „Solidarności”. Celem przygotowanego przez NSZZ „Solidarność” obywatelskiego projektu jest stopniowe podwyższanie minimalnego wynagrodzenia za pracę do wysokości 50% przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w tempie zgodnym z tempem wzrostu gospodarczego.  Pod projektem zebrano ok. 350 tys. podpisów.  18 lipca Komitet Obywatelski Inicjatywy Ustawodawczej przekazał je marszałkowi Sejmu RP Grzegorzowi Schetynie. 15 września w Sejmie odbyło się pierwsze czytanie projektu ustawy. Założenia projektu prezentował przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Lipiec 2017
« Cze