Nie chcesz pracować do 67. roku życia? Zaprotestuj!

Serwis internetowy referendumemerytalne.pl  wzbogacił się o możliwość przesłania osobistego protestu przeciwko rządowym planom wydłużenia czasu pracy do 67 lat bezpośrednio na ręce premiera Donalda Tuska. – Proszę o wstrzymanie prac nad ustawą o podniesieniu wieku emerytalnego do czasu przeprowadzenia ogólnokrajowego referendum w tej sprawie. Polacy mają prawo do wypowiedzenia się w tej sprawie – to zasadnicza treść petycji, którą można uzupełnić własnymi uwagami. Złożenie petycji i przesłanie jej do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów ułatwia specjalny formularz. Na stronie zamieszczono również tzw. kalkulator emerytalny, który pozwala obliczyć własny wiek emerytalny po ewentualnym wejściu w życie rządowych planów. Związkowcy z NSZZ „Solidarność” konsekwentnie sprzeciwiają się wydłużeniu wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn do 67. roku życia. W połowie grudnia ub. r. Komisja Krajowa „S” jednogłośnie zdecydowała o rozpoczęciu zbiórki podpisów pod wnioskiem o referendum, w którym sami Polacy zdecydowaliby, czy chcą wprowadzenia pomysłów rządu Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego. Do akcji włączyły się pozostałe organizacje związkowe i liczne organizacje pozarządowe. Do tej pory zebrano ponad milion podpisów.

Aby przesłać petycję, należy odwiedzić stronę referendumemerytalne.pl i kliknąć w odnośnik „Wyślij list do Premiera!”.

Luty 2019
« Sty